המדריך המלא והמקיף ביותר שנכתב בישראל בשאלה איך בוחרים מגשר. רגע לפני שאתם פונים לגישור, שבו וקראו את המדריך הזה ותדעו למה לצפות ואילו שאלות לשאול כדי לוודא שהמגשר הוא המגשר המתאים עבורכם.
מבוא
אם החלטתם לפתוח ולקרוא את המדריך לבחירת מגשר, זה אומר שבחרתם בבחירה הכי טבעית, הכי נבונה והכי נכונה לפתרון הסכסוך שלכם ולשיפור המציאות שלכם. קריאת המדריך ויישום ההמלצות הניתנות במסגרתו, יעזרו לכם בבחירת המגשר, שיעניק לכם את השירות המקצועי הטוב ביותר.
רגע לפני שנתחיל ונראה איך בוחרים מגשר, אני חייב לפתוח ולומר לכם שאני מאוד שמח, שהבנתם שאפשר גם אחרת. הבחירה שלכם בהליך הגישור, היא הבחירה הנכונה ביותר לפתרון הסכסוך שלכם, מהסיבה הפשוטה והאמיתית, שהליך הגישור נותן תוצאות טובות יותר לכל אחד מהצדדים, בכל היבט ובכל תחום. תוצאותיו המיטביות של הליך הגישור, בולטות במיוחד, כאשר עורכים השוואה בין הליך הגישור לאלטרנטיבות האחרות לפתרון סכסוכים, ובפרט לעורכי הדין ובתי המשפט. לצערי, ישנם עדיין אנשים שאינם מכירים את הליך הגישור והיתרונות הרבים הנעוצים בו, למשל, תוצאה מהירה, שימור של מערכות יחסים שעליהן להימשך חרף הסכסוך בין הצדדים, שליטה בהליך ובפתרון הסכסוך (לרבות במועד בו יתקיימו פגישות הגישור), ניהול ההליך בשפת המסוכסכים, הגעה לתוצאה ששני הצדדים מרוצים ממנה, ועוד יתרונות רבים ושונים. אם אתם מכירים אנשים שלא מודעים להליך הגישור וחווים סכסוכים שונים (מכרים, חברים, משפחה), אתם יכולים לעזור להם ולשלוח להם את הטבלה שהכנתי עבורם, אשר נמצאת בסוף מדריך זה, ומסבירה בצורה השוואתית את יתרונותיו הרבים של הליך הגישור, לעומת הליכים חלופיים לפתרון סכסוכים.
עכשיו נחזור אליכם, אלו שבחרו נכון בחרו בהליך דרך הגישור. בחירת המגשר שיגשר בסכסוך שלכם היא קריטית ואפילו דרמטית (כן, כן). למעשה, בחירת המגשר שיגשר בסכסוך שלכם, היא השלב הראשוני והחשוב ביותר בכל הליך הגישור. הסיבה, שישבתי וכתבתי את המדריך לבחירת המגשר היא המציאות. מציאות, בה אני מקבל במסגרת תפקידי כיושב ראש אגודת לשכת המגשרים בישראל בישראל פניות מצדדים מתוסכלים, שחוו הליך גישור שנכשל. לרוב, האשמה בכישלון הליך גישור תיפול על המגשר ותשפיע על המחשבה הפנימית של אותם מגושרים על הליך הגישור בכללותו. בינינו, זה לא משנה בכלל אם המגשר הוא האשם בכשלון ההליך או לא, מה שעומד לנגד עיניהם של הצדדים, הוא שהליך הגישור הסתיים, אך הסכסוך שלהם עדיין קיים, והתקווה שלהם למציאת פתרון הוגן לסיום הסכסוך ויצירת שיח, נגוזה. תזכרו את המצב שבו אתם נמצאים כשאתם בשלהי סכסוך רווי ברגשות; המצב הרגשי הלא פשוט, המצב הכלכלי המורכב והכל מאוד טעון. הסכסוך עם בן או בת הזוג, השותף העסקי או עמית לעבודה, עובד, שכן, עם אנשים אשר היה לכם איתם קשר רגשי כלשהו וייתכן ועדיין יש , למרות הסכסוך והרגשות הטעונים והקשים אחד כלפי השני. עכשיו, שניכם צריכים להסכים ולמצוא מגשר שתוכלו לסמוך עליו. מגשר, אשר יצור אמון בקרב שניכם ושיעזור לכם למצוא את הדרך הנכונה כדי לצאת מהסכסוך ומהתסבוכת. אתם מחפשים מגשר, שיענה על הצרכים, הרצונות והתקוות של שניכם יחד, אחרת הליך הגישור פשוט לא יעבוד. נסו לחשוב על בעל מקצוע, שמייצג אינטרסים וצרכים של שני צדדים יחד וצריך לבנות אמון בין שני צדדים שנמצאים בסכסוך (רופא, עו"ד, רו"ח וכן הלאה מייצגים צד אחד בסכסוך ונוקטים עמדה לטובת אחד מהם). ייצוג ודאגה לאינטרסים של שני הצדדים לסכסוך, על-ידי בעל מקצוע אחד נשמע קשה נכון? כמה שלא תהפכו ותחשבו על זה, המגשר הינו בעל המקצוע היחיד אשר מתמחה בייצוג של שני צדדים שהם לכאורה בעלי רצונות שונים ומנוגדים האחד לשני, בו זמנית. לקושי זה, יש להוסיף את הידיעה כי בחירה של מגשר לא מקצועי, יכול לגרום לנזק חמור לתהליך ולשני הצדדים, אז מקצועיותו של המגשר שתבחרו, חייבת להיות בלתי שנויה במחלוקת. במרבית המקרים יהיה קשה מאוד להביא צדדים לסכסוך שעברו הליך גישור שכשל, להליך גישור נוסף (עם מגשר אחר). בעלי מקצוע אחרים, ניתן ואפילו מקובל במקרים מסוימים להחליף באמצע תהליך, ללא כל בעיה, במידה ונתקלים בבעיה או בקושי. הסיבה למהותיות הבחירה הראשונית במגשר וזהותו היא פשוטה, "פיצוץ" באחד ממפגשי הגישור בגלל חוסר מקצועיות של המגשר, יגרום בדרך כלל להחרפת הסכסוך והדרך להליך גישור נוסף תהיה מאוד קשה. נהוג לומר שאם אתה לא מרוצה מרופא, עו"ד או רו"ח אתה מחליף אותם, אך, אם אתה לא מרוצה מהמגשר אתה מפסיק את הליך הגישור ולא חוזר אליו, ולא בטוח שתחזור בכלל להליך הגישור. הליך הגישור נותן מענה טוב יותר ותוצאות טובות באופן משמעותי לשני הצדדים המסוכסכים, בכל היבט ונושא, אך יתרונותיו של ההליך כפופים לאותה בחירה ראשונית נכונה, במגשר המתאים לנו, ולמועד בו אנו פונים להליך הגישור, שצריך להיות מועד מוקדם ככל הניתן, כדי למנוע נזקים נפשיים, אישיים וכלכליים כתוצאה מהסכסוך.
על מנת שאוכל לעזור לכם לבחור היטב את זהות המגשר, אציג בפניכם במסגרת מדריך זה בהרחבה את כלל המשתנים המהותיים אשר עליכם לבחון בבואכם לבחור מגשר. בסוף כל פרק אצרף את המלצתי האישית ואתן לכם דוגמא של 2-3 שאלות שתוכלו להציג למגשר שאתם שוקלים שינהל את הסכסוך שלכם. התשובות שתקבלו מכלל השאלות בסוף כל פרק במדריך זה, יאפשרו לכם לבחור את המגשר המתאים לכם בצורה המיטבית.
יריית פתיחה
כמו שראיתם, לזהות המגשר שתבחרו, חשיבות קריטית להצלחת הליך הגישור. אבל רגע לפני שאנחה אתכם כיצד לבחור מגשר – חשוב לי להבהיר לכם, אתם היחידים שבוחרים את המגשר!!! זהות המגשר חייבת להיות מקובלת עליכם באופן מלא. לא עורך הדין ולא בתי המשפט, אתם הבוחרים. מי שאומר לכם שזהות המגשר שכבר "נבחר" לכאורה לניהול הליך הגישור בסכסוך שלכם לא ניתנת לשינוי, מטעה אתכם. הליכי גישור רבים בהם "הנחיתו" על צדדים את המגשר, או שאחד הצדדים התפשר על זהות המגשר, הסתיימו בתחושה קשה של אותו הצד שהמגשר נבחר על ידי הצד השני, עניין זה, השפיע על הליך הגישור עצמו, הכשיל ופגע בהליך, ובצדדים. הליך גישור שנכשל, מוביל את אותם הצדדים פעמים רבות למלחמה משפטית מכוערת וקשה. לכן, משפט המפתח שעליכם לשנן, הוא: שאתם ורק אתם בוחרים.
מגשר אחד או שני מגשרים
בחרתי לפתוח דווקא בסוגיה זו, כיוון שחשיבותה קריטית להצלחת הגישור והיא מהווה שאלת סף בראיון לבחירת המגשר המתאים עבורכם. ישנם שני סגנונות עבודה בהליך הגישור; הראשון, בו מגשר יחיד מנהל ומוביל את הליך הגישור והשני, בו שני מגשרים מנהלים את הליך הגישור.
אופן ניהול הליך גישור של מגשר אחד ושני מגשרים, שונה באופן דרמטי וישפיע על הצלחת הליך הגישור, על המטרות והתוצאות שאליהם אתם שואפים להגיע. הסיבה לכך נובעת מההבדלים, היתרונות והחסרונות, של כל סגנון.
יתרונותיו של ניהול הליך הגישור 503183_lעל ידי מגשר יחיד, באים לידי ביטוי בהעדר "קואליציה" בין המגשרים, ביחס לנושא או סוגיה מסוימת. המגשר היחיד, מייצר פעילות וסגנון אחיד של ניהול תהליך הגישור. עצם העובדה שיש מגשר אחד מקצר את התהליך במעט, בשל העובדה שאין צורך בתיאום בין שני מגשרים ואין חילוקי דעות בין המגשרים. לכן, אין צורך בשימוש בישיבות מגשרים, לצורך קידום התהליך.
יתרונותיו של ניהול הליך הגישור על ידי שני מגשרים, טמונים, בין היתר, ביכולת של המגשר להתייעץ עם המגשר הנוסף אם עולות סוגיות מורכבות ובעייתיות. שני המגשרים, מהווים גורם מייעץ כפול אחד עבור השני. היכולת להתייעץ עם המגשר השני, חשובה לא רק במישור המקצועי אלא גם במישור האישי. כיוון, שמגשר שמלווה צדדים בהליך מורכב, זקוק אף הוא (לעיתים) להוציא קיטור רגשי. במקרה של זוג מגשרים, המגשר יכול לעשות זאת באופן דיסקרטי ולא אצל צדדים שלישיים. יתרון נוסף בולט הוא, השלמת תכונות אופי ורגש בין שני המגשרים. השלמה זו, מגדילה את הסיכוי ששני הצדדים יתחברו למגשרים (או לפחות עם אחד מהם). הדבר נכון במיוחד בהליך גישור גירושין (בו רצוי לשלב צוות מגשרים משני המינים, מגשר ומגשרת). כך, ניתנת לכל אחד מבני הזוג הזדמנות להתחבר וליצור אמון עם מי שהם מרגישים בנוח איתו. כמו כן, מתאפשרת חלוקת תפקידים במסגרת ההליך, כאשר כל מגשר אחראי על חלק אחר בתהליך. חלוקת עבודה זו, בעלת חשיבות גדולה, כיוון שהיא מהווה דוגמה לצדדים – שאפשר לעבוד ביחד ובשיתוף פעולה למען מטרה אחת. למעשה, מתאפשרת חלוקת קשב, באופן כזה, שכל דבר שיקרה בהליך הגישור ייזכר ויקבל את תשומת הלב המלאה וכל אחד מהצדדים מקבל את מלוא הקשב. כך גם, הנטייה לראות במגשרים כשופטים מופחתת (מגשר יחיד עלול לתת תחושה של שופט).
זכרו! כל מגשר הוא בן אדם בסופו של דבר. גם הוא חולה, גם לו יש משפחה ונסיבות אישיות. כאשר יש שני מגשרים, ניתן להמשיך את הליך הגישור רק עם אחד המגשרים, עד שהשני יחלים ויחזור לעבודה.
המלצה
היתרונות הנלווים לצוות של שני מגשרים, עולים לדעתי על היתרונות של מגשר יחיד, מדובר בהכפלת כח משמעותית. הסיכוי להגיע להסכמות, כאשר צוות של שני מגשרים מוביל את התהליך, גדל באופן משמעותי. אני ממליץ בחום רב, לוודא כי אתם מקבלים שירות משני מגשרים. בהליך גירושין, הייתי ממליץ לוודא שמדובר במגשר ובמגשרת.
שאלות ראיון:
האם הליך הגישור מתנהל על-ידי שני מגשרים?
האם יש מגשרת ומגשר?
כפיפות לכללי אתיקה
המגשרים בהליך הגישור, מייצגים למעשה את התהליך והסכסוך. המטרה שלהם הינה, להיות ניטרליים לחלוטין, ללא כל עמדה או דעה על הסכסוך או על אחד הצדדים. בדרך זו, המגשרים מייצרים אמון רב עם שני הצדדים ומביאים אותם לנהל שיח והידברות אמתית, תוך גילוי מידע רב החשוב לפתרון הסכסוך במסגרת פגישות הגישור. למעשה, המגשרים הם היחידים שמייצגים את האינטרסים והרצונות של שני הצדדים. עובדה זו, מובילה לכך שהמגשר צריך להתנהל בצורה המוסרית והמקצועית ביותר, מבלי לנטות כלפי מי מהצדדים בשום צורה ודרך, בנוסף, הרי שעליו להכיר את הכללים לצורך ניהול הליך הגישור.
אחת הדרכים להבטחת התנהלות תקינה של המגשרים היא, לוודא שהמגשרים כפופים למערך אתיקה. נכון להיום, הכפיפות למערך האתיקה נובעת מתוך רצון ובחירה. כלומר, לא חלה חובה על מגשר להיות כפוף למערך אתיקה כלשהו. לכן, על-מנת שמגשר יהיה כפוף למערך אתיקה, עליו לקחת באופן יזום אחריות ולהצטרף ללשכת המגשרים בישראל. העובדה, שמגשר בוחר שלא להחיל על עצמו כללי האתיקה בתחום הגישור, צריכה להדליק אצלכם נורה אדומה.
על מנת שתבינו את חשיבות נושא האתיקה, אשתף אתכם בכמה כללים אתים שהמגשר חייב לנהוג על פיהם:
– המגשר, חייב לוודא שאתם לוקחים חלק בהליך מתוך רצון חופשי ולא מתוך לחץ המופעל עליכם (על-ידי הצד השני או צדדים שלישיים), על מנת שתמשיכו בהליך הגישור.
– המגשר מחויב ליידע אתכם במקרה בו עלול להיווצר מצב של ניגוד עניינים או נגיעה אישית, בינו לבין אחד הצדדים (נתקלתי לצערי במגשרים שהעלימו מידע חשוב זה).
– חשוב לא פחות, לאחר תום ההליך, יימנע המגשר מיצירת מערכת יחסים מקצועית או עסקית עם אחד המשתתפים בנושא הקשור להליך.
– כמו כן, המגשר חייב לשמור בסוד כל מידע שהגיע לידיו במסגרת הליך הגישור. חשוב שתדעו שהמגשר חייב להימנע ממתן חוות דעת מקצועית לטובת אחד המשתתפים בהליך הגישור, אף אם היא בתחום התמחותו.
– מגשר לעולם לא יתנה שכר טרחתו בתוצאות ההליך, מאחר והתנייה כזו, נותנת למגשר אינטרס אישי כלכלי .
אלו דוגמאות בודדות של כללים אתים, שלמעשה שומרים עליכם כמגושרים ועל הגינות הליך הגישור. במרבית המקרים, המגשרים הם אנשים עם תחושת שליחות גבוהה ומקצוענים. אולם, עליכם לוודא כי הם לקחו על עצמם את החובות האתיות המקובלות בעולם.slide28
המלצה:
בחירת מגשר שחלים עליו כללים אתים מקצועיים בתחום הגישור. מגשר מקצועי, לא אמור לחשוש להיות כפוף לכללי האתיקה. כללי האתיקה בתחום הגישור, חלים באופן גורף על כל מגשר שחבר בלשכת המגשרים בישראל.
שאלות ראיון:
האם אתה כפוף לכללי אתיקה?
במידה וכן – לאיזה כללים ותחת איזה ארגון? (במידה ולא – נורה אדומה).
משרד הגישור
מעטים חושבים, באותה שיחה ראשונית ומציאת המגשר המתאים לגשר בסכסוך שלהם, שלמקום בו נערך הליך הגישור ישנה חשיבות והשפעה רבה על הצלחת הליך הגישור. כאשר גישור נערך במקום שאיננו ראוי לניהול הליך גישור, איננו עונה על צרכים מקצועיים הדרושים להליך ואיננו מכבד את הצדדים בהליך, יש בכך, בכדי להשפיע על הליך הגישור. תחשבו על עצמכם, מגיעים למקום שאיננו נעים, נוח, דיסקרטי ואישי ובו אתם צריכים להתחיל לנהל הליך טעון רגשית ומורכב כלכלית. סביר להניח כי תרגישו שמזלזלים בכם ועניין זה יגרום לכם ותלכו לקום וללכת, אפילו באמצע ההליך, ברגע הראשון שיתאפשר לכם. כמו כל מקבלי שירות, אתם המגושרים זכאים שתהליך הגישור יערך במקום שיכבד אתכם ואת הסכסוך. לא פעם, נתקלתי במקרים בהם מגושרים חלקו איתי חוויות לא נעימות (בלשון המעטה) מהליך גישור שנערך בבתי קפה המוניים, משרדים קטנים שלא ניתן היה לצאת בהם בלי להזיז את מלוא תכולתם, משרד שהיה בתוך מפעל רועש ומלא בעובדים, וכן הלאה.חדר הגישור
מגשר חייב, שיהיה לו משרד במקום בעל גישה נוחה, עם חניה זמינה (חניון או חניות זמינות בקרבה למשרד) עם חדר גישור הכולל מספיק כיסאות נוחים למגשרים, לצדדים וליועצים במידה ויהיו. במשרד הגישור, צריך להיות חדר המתנה בו ניתן לשבת בנחת ולשתות קפה, בזמן שהמגשרים עורכים פגישות אישיות עם אחד מן הצדדים. בנוסף, צריכים לוודא שיש שירותים קרובים זמינים ונוחים. אחזור ואדגיש, שאין לקיים אף פגישת גישור/ייעוץ בבית קפה, בצריף, בפרדס, במשרד במפעל לברזל, או בסלון הבית. וודאו שהמשרד נמצא במקום המתאים לניהול הליך רציני ומקצועי, תוך כיבוד פרטיותכם.
המלצה
ניתן לנהל הליך גישור רק במקום שראוי לכך. הסכימו להיפגש עם מגשרים רק כשהמשרד שלהם עונה על כלל הקריטריונים שהצגתי בפרק זה. במידה ומישהו מנסה לשדל אתכם לפגישת היכרות או להליך גישור שלא במשרד גישור, פשוט תגידו לא תודה. מגיע לכם יותר.
שאלות ראיון:
להסתכל באתר האינטרנט של המגשר על כתובת המשרד ולבדוק היכן נמצא המשרד (לא להסתפק רק בכתובת).
במידה ואין כתובת לשאול היכן המשרד ומדוע לא מפורטת הכתובת באתר?
האם המשרד הוא משרד גישור?
עלות הליך הגישור ואמצעי התשלום
הליך הגישור, זול באופן דרמטי מכל אלטרנטיבה אחרת לפתרון סכסוכים. הקושי האמיתי שלכם, כמגושרים, הוא לדעת להעריך את עלות הליך הגישור שלכם. זאת בשל העובדה, שמרבית המגשרים גובים לפי שעת עבודה, כך שלמגושרים אין מושג בכמה (כסף) יסתיים הליך הגישור. הם נמצאים (ובצדק) בתחושה של חוסר אונים וידע בנוגע לעלות הליך הגישור, נכנסים לתוך ה"לא נודע". האבסורד הגדול הוא, שהעדר הוודאות בנוגע לעלות הליך הגישור, מוביל לפגיעה בהבנה והפנמה של אחד היתרונות המשמעותיים שיש בהליך הגישור (הזול משמעותית) לעומת ההליכים האלטרנטיביים המאוד יקרים (בבתי המשפט).
תזכרו! לא משנה באיזה הליך גישור תבחרו, ככל שתבחרו במגשרים ראויים ומקצועיים, הליך הגישור יעלה לכם, לכל היותר, אלפי ₪ לכל צד (אין הצדקה שהעלות לצד תעלה מעל עשרת אלפים ₪). נתון זה מוביל לכך, שהשיקול הכספי ביחס לבחירת המגשרים פוחת ומאפשר לכם הלכה למעשה, לבחור את המגשרים שאתם רוצים. כל זאת, מבלי שכסף יהיה שיקול (זאת בניגוד למקצוע אחרים, שם הבחירה יכולה להוביל להפרש של עשרות אלפי ₪ בין בעל מקצוע אחד לשני).
העלות הנמוכה של הליך הגישור והפערים הלא גדולים בין המגשרים השונים, מדגישים היבטים אחרים בנושא התשלום.
נקודות חשובות לתשומת ליבכם:
עלות – עלות שעת גישור ממוצעת עולה בין 400-500 ₪ לכל צד לשעת גישור. עלות שעת מגשר בכיר עולה בין 700-900 ₪. שימו לב, שגם כאן במידה ובחרתם לקחת מגשר בכיר הפער לכל צד יהיה כ-2,000 ₪ בלבד.
מע"מ – חשוב מאוד לשאול ולשים לב שהצעת המחיר שאתם מקבלים כוללת מע"מ (לעיתים מציגים את המחיר בטרם הוספת המע"מ). סוגיית המע"מ, יכולה להטעות אותכם בהשוואה בין הצעות שונות, וכן יכולה לגרום לכם לעוגמת נפש גדולה בהליך, כאשר תתוודעו לסוגיית הוספת המע"מ על המחיר שהסכמתם לו, תוספת לא זניחה כלל של 18%.
הסכם גישור – במרבית הליכי הגישור, הליך הגישור מסתיים בהסכם כתוב של ההסכמות אליהם הגעתם. עליכם לדעת מראש כיצד מתומחרת כתיבת ההסכם על-ידי המגשר/ים. במידה ומדובר בתמחור לפי שעה, כדאי לקבל הערכה מראש למספר השעות לכתיבת ההסכם (אחרת מדובר ב"עז" שאתם עלולים להיות מופתעים ממנה). לוודא שברור לכם כיצד ההסכם מתומחר.
כולל הוצאות נלוות – במסגרת הליך הגישור יתכנו הוצאות נוספות בדמות מומחים (שמאים, אקטואר, פסיכולוגים וכן הלאה) ככל האפשר בדקו עלויות נלוות.
מסלולי תשלומים – בדקו האם קיימים מסלולי תשלום שונים. האם ישנה אפשרות ל"מחיר פיקס" ולא לתמחור לפי שעה. תמחור באופן כזה, יאפשר למי שמתאים לו להימנע מתחושת "הקופה הרושמת" והדאגה מכל שעת עבודה בגישור. כך מקבלים נחת בניהול הליך הגישור בלי להיות לחוצים מהתשלום בסוף התהליך.
אמצעי תשלום – בדקו מה אמצעי התשלום שניתן לשלם באמצעותו עבור הליך הגישור. במרבית המקרים תדרשו לשלם בהמחאה או במזומן. ככל שהנכם רוצים לשלם בכרטיס אשראי, בדקו שקיימת אפשרות לעשות זאת. יתרון נוסף בתשלום בכרטיס אשראי הוא, שניתן לשלם בתשלומים. חשוב לציין שגם כך הליך הגישור איננו יקר (בטח לא ביחס לחלופות) אבל תמיד נוח לפרוס סכום לתשלומים.
המלצה
כפי שהבהרתי, בניגוד למקומות אחרים, אין פערים גדולים ומשמעותיים בין התשלום שדורשים המגשרים, גם מגשרים בכירים, גם מגשרים שמגשרים ביחד/ לבד, וזאת בשל העובדה שעלות הליך הגישור איננה גבוהה. לכן להיבטים השונים, בדמות מע"מ, התשלום עבור הסכם הגישור, תשלומים ואמצעי תשלום, ישנה חשיבות גדולה. לאו דווקא בגלל ההבדל הכספי, אלא, בעיקר בשל הנוחות ומניעת תחושות קשות של "עבדו עלי" בכל מיני אלמנטים.
שאלות ראיון:
האם המחיר כולל מע"מ?
כיצד מתומחר הסכם הגישור?
אם ההסכם מתומחר לפי שעות – בקשו הערכת זמן לכתיבת ההסכם.
באיזה אמצעי תשלום ניתן לשלם?
האם המחיר כולל מגשר אחד או שני מגשרים
נגישות וזמינות
אחד היתרונות הבולטים של הליך הגישור הוא בזמינות. זאת, בניגוד לאלטרנטיבה, בה קובעים לכם מתי ולאן להגיע. כאן, בהליך הגישור, אתם יכולים לנהל את ההליך בצורה הנוחה ביותר עבורכם. הדבר נכון הן ביחס לזמינות, קרי, למתי במהלך השבוע ושעות היממה יתקיים הגישור והן ביחס לנגישות להליך הגישור, למיקום הפיזי, היכן הגישור עצמו מתקיים ביחס למקום המגורים או העבודה שלכם.8448460_l
ביחס לשאלת הזמינות, לכל אדם יש שעות שנוח לו יותר לנהל את ישיבות הגישור, לחלק נוח בבוקר לפני שעות העבודה, לחלק מיד לאחר תום העבודה (אחה"צ) ולאחרים בשעות הערב, כאשר הילדים הולכים לישון וניתן להזמין בייביסיטר. הזמינות, היא מאוד חשובה מהסיבה הפשוטה שצד שמגיע בשעה שאיננה נוחה לו, לא יהיה רגוע בהליך. צד מוטרד, ינדוד במחשבותיו לעבודה, לילדים או לכל מקום אחר אליו הוא לחוץ להגיע. כך, לא תהא לכם הסבלנות המתאימה והנדרשת לנהל הליך גישור נכון ותהיו מאוד לחוצים לסיים את ישיבת הגישור (ובצדק).
נושא הנגישות, משלים את נושא הזמינות ומתייחס לקרבת משרד הגישור אליכם. חשוב מאוד להגיע רעננים להליך הגישור, כיוון, שהוא הליך של שיח והדברות. נסיעה של שעה למשרד הגישור, תוביל למצב בו תגיעו עייפים להליך הגישור.
המלצה
זמינות ונגישות הן מהיתרונות הבולטים ביותר של הליך הגישור ואסור לכם לוותר עליהם. אתם חייבים לוודא שהזמן בו נערך הגישור הוא הנוח ביותר עבורכם. ללא אילוצים הנוגעים למגשרים או לצדדים שלישיים ושהמיקום בו נערך הגישור איננו גורם לכם לטרחה רבה. אין הצדקה, שתוותרו/ תתפשרו על היבטים טכניים ופרוצדוראליים בעלי השפעה אדירה על מהות והצלחת הליך הגישור. חשוב לערוך את הבירור בנוגע לנושא זה, בתחילת התהליך, על מנת למנוע עוגמת נפש בהמשך ההליך.
שאלות ראיון:
האם המועד לתיאום פגישות הגישור מוגבל?
האם ניתן לקיים את הליך הגישור במקום קרוב למקום מגוריי?
מגשר שהוא בעל מקצוע – עו"ד, פסיכולוג, מטפל או מאמן
ישנם מגשרים המציגים עצמם כמגשרים בעלי מומחיות, למשל, מגשרים שהם עו"ד, פסיכולוגים, מטפלים או מאמנים. כפי שפירטתי במסגרת מדריך זה, הצלחת הליך גישור, תלויה רבות בניטרליות של המגשר אשר צריך לייצג נאמנה את שני הצדדים, כאשר שני הצדדים צריכים לסמוך ולהאמין במגשר באותה המידה. כאשר אמון הצדדים במגשר נפגע, סביר כי הליך הגישור יסתיים בכישלון ומשם הדרך למלחמה מכוערת מתקצרת מאוד. נסו לדמיין שהמגשר, "ינקוט עמדה" מקצועית נגדכם, אתם הרי תקומו ותעזבו את הליך הגישור מיד. כך יעשה גם הצד השני, אם המגשר ינקוט עמדה מקצועית נגדו. מצד שני, הרי הגעתם אליו מאחר ומדובר במגשר, שהינו מתמקצע מלבד בגישור בתחום נוסף, ועל כן, הרי שציפיתם ממנו שינצל את המקצוע הנוסף בו הוא עוסק לצורך הגישור. לכן לגישתי, חייבת להיות הפרדה מוחלטת בין המגשר לתוכן הגישור. אם אתם זקוקים לעצה טובה, בשביל זה יש בעלי מקצוע שעבור ייעוץ שעתי יענו לכם על כל שאלה וסוגיה. כך למשל, אם ישנה שאלה משפטית/ פסיכולוגית/ שמאית שמטרידה את אחד מן הצדדים, הרי שאותו צד יכול להתייעץ עם בעל מקצוע מהתחום הדרוש, במסגרת הליך הגישור (ככל הניתן מרשימת המומחים שמכיר המגשר), ולקבל את הייעוץ המקצועי שדרוש לו, מגורם חיצוני להליך הגישור, שאינו מחויב כלפי שני הצדדים אלא כלפי הצד המברר בלבד, תוך הותרת המגשר כבעל המקצוע בהליך הגישור – מומחה למשא ומתן ולתהליך בניית הסכמות. כך תגדילו את סיכויי הצלחת ההליך בעשרות מונים.14068108_s
המלצה
יש לעשות הפרדה מוחלטת בין המגשר בסכסוך לבין ייעוץ מקצועי נדרש. אם תרצו חוות דעת מומחה במסגרת ההליך, לכו להתייעץ עם מומחה חיצוני, שיהיה מחויב כלפיכם אישית ולא כלפיכם וכלפי הצד המסוכסך. מגשר, שתדרשו ממנו, מלבד היותו מגשר, להיות גם גורם מקצועי, לא יוכל לשמור על תפקידו נאמנה, ויהיה מחויב לנקוט עמדה לטובת אחד מן הצדדים, באופן שהצד האחר, באופן וודאי, יפסיק לראות בו גורם מקצועי ונייטראלי. אל תתבלבלו, אני לא ממליץ לכם להימנע מלבחור מגשרים שהם גם בעלי מקצוע כמו עו"ד ופסיכולוג, אלא אני ממליץ ומפציר בכם לא לראות בזה יתרון נפרד, ולייחס חשיבות לאופן הצגתו של המגשר, כמגשר שהוא גם מגשר וגם בעל מקצוע נוסף באופן שתפקידו הנוסף ישפיע וישליך לרעה על אופן ניהול הליך הגישור.
שאלות ראיון:
במידה ולא – האם אתה הוא זה שיספק לנו יועצים שונים על פי הצורך?
אם המגשר עונה שכן – יש לוודא מחירים או לחילופין האם זה כלול במחיר.
אם המגשר עונה שלא – יש לכם נקודה למחשבה.
עד כה הקריטריונים והסוגיות השונות שהועלו, הינם בעלי משמעות קריטית להליך הגישור ואסור לכם להתפשר עליהם. בנוסף לאותם קריטריונים, ישנם משתנים נוספים, שלגישתי עליכם לקחת בחשבון במסגרת שיקול הדעת בבחירת המגשר המתאים לניהול הליך הגישור בסכסוך שלכם, והם יגדילו את הסיכוי שלכם למצוא את המגשר המיטבי עבורכם ועבור הסכסוך שלכם.
פיקוח השגחה והתייעצות
כשאנחנו הולכים לקבל טיפול רפואי מרופא, במרפאה או בבית החולים, אנחנו יודעים שלצוות הרפואי יש תמיד עם מי להתייעץ, מנהל המרפאה, מנהל המחלקה, מומחה בנושא המחלה וכן הלאה. כך גם עם עורכי הדין, אשר יש להם את השותף הבכיר להתייעץ איתו. להתייעצות המקצועית חשיבות רבה מאוד, כאשר נתקלים בסוגיות חריגות ושונות. נכון, שבדרך כלל אין צורך בהתייעצות מקצועית בהליך הגישור, אבל אם יש למגשר עם מי להתייעץ זה תמיד טוב.
המלצה
אפשרות להתייעץ עם מקור מקצועי בכיר, מגבירה את תחושת הבטחון שלנו בהליך הגישור, ומהווה נתון נוסף בסט הקריטריונים שחשוב להכיר.
שאלות ראיון:
האם יש גורם מקצועי שאתה מתייעץ איתו?
במידה וכן – מי הוא?
במידה ולא – מה קורה שנתקלים בבעיה?
אתר אינטרנט וחומר כתוב
בעידן שלנו, אתר אינטרנט מעיד על בעל מקצוע רציני המבקש לחשוף את שירותיו באופן קבוע. אין זה אומר, שמגשר ללא אתר אינטרנט הוא מגשר לא מקצועי, יחד עם זאת, עצם קיומו של אתר בו ניתן ללמוד מעט על המגשר, רעיונותיו ודעותיו, בהחלט יכול להעיד על מגשר שרואה בגישור עבודה ושליחות ולא מקצוע "על הדרך". יתרה מכך, כדאי לבדוק האם המגשר מציע מאמרים, כתבות וטורים בהם הוא נותן לכם, הצדדים לגישור, טיפים ומידע חשוב על סוגיות שונות הנוגעות, הן לכם והן לנושא הסכסוך.
המלצה
אין כמו שוטטות במרחבי האינטרנט, כדי ללמוד על עולם הגישור ועל המגשרים שאתם מראיינים. עשו זאת, כנסו לאינטרנט, ראו חומר כתוב, ראו המלצות ותתרשמו מעוד היבט חשוב.
שאלות ראיון:
האם יש לך אתר אינטרנט?
האם יש לך חומרים כתובים שניתן לעיין בהם?
יועצים נוספים במסגרת הליך הגישור
הצדדים בהליך הגישור, נעזרים לעיתים ביועצים שונים ממגוון רחב של תחומים. כך למשל, במסגרת הליך הגישור ניתן להיעזר בשמאי מקרקעין, להערכת נכסי מגורים או עסקים, באקטואר, לצורכי חישובי זכויות סוציאליות ופנסיוניות על מנת ולראות את השווי שלהם, בפסיכולוג ילדים, לליווי הורים וילדים בהליך הפרידה הקשה, שמאי חברות, לערכת שווי זכויות מסחריות, עו"ד לקבלת חוות דעת משפטיות בנושאים שונים ועוד. נכון יהיה, שהמגשר יסייע בידכם להתחבר לבעלי המקצוע השונים וייתן לכם רשימה של בעלי מקצוע שתוכלו להיעזר בהם כחלק מהליך הגישור. העדר רשימת בעלי מקצוע, עלול להוביל אתכם למסע חיפוש אחרי בעלי המקצוע הנדרשים והמתאימים להליך הגישור ולגרום לעיתים לעיכוב ואף לתסכול בהליך הגישור.
המלצה
קבלת רשימת יועצים נוספים כחלק ממסגרת הליך הגישור, איננה סוגיה של "חיים ומוות" ולא תשפיע באופן קריטי על הליך הגישור. אולם, יש בה בכדי להקל על ההליך, לחסוך זמן ולהעניק לכם נוחות נוספת, שווה שאלה.
שאלות ראיון:
האם יש לך רשימת בעלי מקצוע?
במידה ולא – מה קורה אם זקוקים לסיוע של בעל מקצוע?
השכלה והכשרה
ההשכלה וההכשרה של המגשר שנבחר הינה חשובה. למרות זאת, משקלה של שאלה זו נתון במחלוקת. השאלה הרווחת היא, האם מגשר זה אופי או שמדובר במקצוע עם הכשרה, כלים והשכלה שנרכשים. התשובה, כמו תמיד היא איפה שהוא באמצע. מגשר צריך אופי גישורי מינימאלי, אולם מרבית כלי הגישור, הטכניקות והידע יכולים להירכש על ידי המגשר בהכשרות, סימולציות ולימודים שונים. לעניין זה, הדבר החשוב ביותר הוא דווקא "השמירה על הכושר". מקצוע הגישור דורש תרגול רציף וקבוע. מגשר, שלא יגשר באופן רצוף ולא יעבור הכשרות והשתלמויות שוטפות יאבד את הרגישות, השפה והמגע הנדרשים, על מנת לעבוד עם צדדים מגושרים.1423585_l
המלצה
מגשר מקצועי צריך לשמר את היכולות שלו. נכון שלימודים אקדמאיים ומקצועיים בתחום הגישור, תמיד מסייעים בידע מקצועי חשוב מאוד, אולם הדבר איננו יכול לעמוד בפני עצמו, כאשר אופי המגשר הינה גם מעלה חשובה. חשוב לציין כי עיקר הלמידה של המגשר נעשית על ידי "שעות הכושר" שהמגשר צובר, בדמות הכשרות והשתלמויות שוטפות והינן בעלות השפעה רבה על מקצועיותו של המגשר.
שאלות ראיון:
האם אתה עובר הכשרות בתחום הגישור?
במידה וכן – האם מותר לשאול מה ההשתלמות האחרונה שעברת?
מגשר "מוכר" / "מטעם….."
נושא זה, גורם לצערי הרב להטעיה רבה מאוד בקרב ציבור המגושרים. נכון להיום, במדינת ישראל אין כל הכרה במקצוע המגשר. על אף חשיבותו הרבה של המקצוע, מדינת ישראל החליטה בשלב זה לא להסדיר את מקצוע המגשר. מי ש"מוכר" לכם שהוא "מוכר" או "מטעם…" הוא פשוט אינו דובר אמת.
המלצה
מגשר שמספר לכם שהוא "מוכר" או "מטעם" גוף רשמי, אינו דובר אמת. עליכם לשקול נתון זה בכובד ראש בבחירת המגשר שלכם. כאמור, תהליך הגישור מבוסס על אמון בין המגושרים למגשר.
שאלות ראיון
במידה ומישהו מספר שהוא מוכר – לבקש לקבל בכתב את ההכרה.
צוות מגשרים
בפרק הראשון, דנתי ביתרונות של צמד מגשרים ביחס למגשר בודד בהליך הגישור. השלמה ליתרון זה, היא הצוות בו המגשרים עובדים. אומנם, הדבר אינו קריטי לבחירת מגשר, אולם, יש בו נוחות נוספת המעניקה בעיקר רוגע נפשי ובטחון בתהליך. צוות מגשרים רחב, מאפשר לכם לבחור את המגשרים שנראים לכם נכונים יותר עבורכם ומעניק לכם בטחון. גם אם חס ושלום אחד המגשרים איננו מתאים או נאלץ להעדר, ישנם מגשרים אחרים שיכולים להחליף אותו. הדבר משול למרפאה, בה גם אם הרופא שלכם איננו נמצא אתם תמיד תקבלו סיוע רפואי מקצועי, מבלי שתצטרכו לחכות שהרופא שלכם יחזור. צוות של מגשרים, מבטיח לכם המשך רציף של התהליך ומקטין את הסבירות לבלבול וחוסר אונים.צוות-עומדים-ומיישרים-מבט
המלצה
במסגרת בדיקת הרקע על המגשר בדקו האם הוא חלק מצוות מקצועי והאם יש "גיבוי" מקצועי בשעת הצורך במקרים בהם המגשר זקוק לתמיכה או להחלפה.
תפקיד המגשר
סוגיה זו, קריטית וחשובה מאוד ולכן בחרתי בה להיות בפרק שמסיים את המדריך לבחירת מגשר. הבנת תפקיד המגשר, תעזור לכם לבחור בין מגשר שמבין את עולם הגישור ושיכול להוביל אתכם בבטחה לעבר הסכם, לבין מגשר שיחטא לתפקידו ויפעל באופן שיכשיל את הליך הגישור ויוביל אתכם לסכסוך משפטי קשה. שאלת תפקיד המגשר, איננה מסתיימת רק בשלב בחירת המגשר, אלא, נכנסת לתוך ההליך כולו. לכן, עליכם להיות ערניים מאוד ולוודא שהמגשר פועל באופן שהוא נדרש.
המגשר אינו יועץ – מגשר שיענה לכם על שאלה מקצועית וייעץ לכם כיצד לפעול אינו מגשר. תעזרו בו כיועץ וחפשו מגשר אחר. תזכרו, שכמו שהוא מייעץ לכם הוא עלול לייעץ לצד השני ובכך לתת יתרון לאחד הצדדים. בשולי הדברים, אציין שמגשר שכפוף לכללי האתיקה חייב להיות ניטראלי בתהליך, ועל כן, לא יכול להיות יועץ.
המגשר אינו חוקר – מגשר שיתחיל לשאול אתכם שאלות סגורות כמו בחקירה, אינו מגשר. מטרת הליך הגישור, היא לא שהמגשר יבין את הסכסוך, אלא שאתם תבינו את הסכסוך. אם אתם מרגישים שאתם נמצאים בחקירה, אתם לא בחדר הנכון. הדברים נכונים, גם כאשר מגשר מבקש לעיין במסמכים שונים וחוקר את האמור בהם. זה אינו מתפקיד המגשר ועלול לגרום להטיות בהליך הגישור.
המגשר אינו שופט – למגשר אין שום זכות להביע את דעתו על ההליך ועל סיכויי הצדדים. מגשר אמור להיות ניטראלי לחלוטין. מגשרים רבים רוצים לקחת חלק משמעותי בהליך ומתוך כוונה טובה, לוחצים על צדדים לסגור הסכם תוך שהם מביעים את עמדתם לגבי מה שיקרה במידה ולא יסגרו. הישמרו מפני מגשרים שופטים.
המלצה
אני ממליץ בחום רב, לשים לב אם אתם מזהים את אחד משלושת התכונות (יועץ/חוקר/שופט) אצל המגשרים שבחרתם. ככל ש"זכיתם" במגשר שהוא בעל אחת משלושת התכונות הללו, תבקשו בנימוס לסיים את התהליך ולעבור למגשרים אחרים. הנזק שעלול להיגרם לתהליך, הוא בדרך כלל בלתי הפיך ולכן צריכים למנוע אותו לפני שהוא מתרחש. צריך לזכור, כי המגשר הינו מומחה תהליך ולא תוכן וזה מה שגורם לו להיות טוב במה שהוא עושה.
שאלות ראיון
האם תוכל להחליט עבורנו במידה ולא נגיע להסכמה? במידה וכן הרי שמדובר במגשר הנוקט עמדה ואינני ממליץ לבחור בו.
האם תוכל לייעץ לנו מה לעשות לאחר שנציג בפניך את הסכסוך שלנו? במידה וכן, הרי שמדובר במגשר שאינו נייטראלי ואינני ממליץ לבחור בו.
סיכום ומילה על אנושיות
המדריך לבחירת מגשר, נכתב על מנת להקנות לכם מגוון של כלים, קריטריונים ונושאים החשובים שיעמדו בפניכם בשלב בחירת המגשר שינהל את הליך הגישור בסכסוך שלכם. הכלל והקריטריון היחיד שלא הוכנס, לאור העובדה שהוא לא מוחשי הינו החיבור למגשר. לא ניתן להפריד בין האדם למגשר. כלומר, מגשר שלא נעים בשיחה הטלפונית עימו, מגשר שמשתמש בשפה מילולית ושפת גוף לא נעימה, לא נגיש ולא יוצר אצלכם תחושת ביטחון – לא יהפוך לאדם אחר בחדר הגישור. אתם חייבים להרגיש שהמגשר הוא קודם כל בן אדם ואח"כ מגשר (בניגוד למקצועות חופשיים רבים, בהם ניתן לבחור מי שנותן את השירות הכי טוב ולאו דווקא נעים ונחמד). אני ממליץ לכם בחום להיפגש עם המגשרים. כך תתרשמו, מעבר לכלל הקריטריונים, גם מהמגשרים עצמם ואז תוכלו לקבל החלטה שקולה. התחברתם למגשרים – תתחילו מיד בהליך הגישור. לא התחברתם – לא קרה שום דבר, המשיכו לחפש את המגשרים המתאימים לכם, היעזרו בכלים המצוינים במסגרת מדריך זה.יניב שוורצמן יור לשכת המגשרים בישראל
בחירה נבונה ומיטבית של מגשרים מתאימים לסכסוך שלכם, היא שתוביל להליך גישור מקצועי, יעיל ונכון, ולסיום הסכסוך בהידברות עם התוצאות המהירות והטובות ביותר לשני הצדדים.
בהצלחה!
יניב שוורצמן, מגשר
סיכום המלצות
מגשר אחד או שני מגשרים
המלצה
היתרונות הנלווים לצוות של שני מגשרים, עולים לדעתי על היתרונות של מגשר יחיד, מדובר בהכפלת כח משמעותית. הסיכוי להגיע להסכמות, כאשר צוות של שני מגשרים מוביל את התהליך, גדל באופן משמעותי. אני ממליץ בחום רב, לוודא כי אתם מקבלים שירות משני מגשרים. בהליך גירושין, הייתי ממליץ לוודא שמדובר במגשר ובמגשרת.
כפיפות לכללי אתיקה
המלצה:
בחירת מגשר שחלים עליו כללים אתים מקצועיים בתחום הגישור. מגשר מקצועי, לא אמור לחשוש להיות כפוף לכללי האתיקה. כללי האתיקה בתחום הגישור, חלים באופן גורף על כל מגשר שחבר בלשכת המגשרים בישראל.
משרד הגישור
המלצה
ניתן לנהל הליך גישור רק במקום שראוי לכך. הסכימו להיפגש עם מגשרים רק כשהמשרד שלהם עונה על כלל הקריטריונים שהצגתי בפרק זה. במידה ומישהו מנסה לשדל אתכם לפגישת היכרות או להליך גישור שלא במשרד גישור, פשוט תגידו לא תודה. מגיע לכם יותר.
עלות הליך הגישור ואמצעי התשלום
המלצה
כפי שהבהרתי, בניגוד למקומות אחרים, אין פערים גדולים ומשמעותיים בין התשלום שדורשים המגשרים, גם מגשרים בכירים, גם מגשרים שמגשרים ביחד/ לבד, וזאת בשל העובדה שעלות הליך הגישור איננה גבוהה. לכן להיבטים השונים, בדמות מע"מ, התשלום עבור הסכם הגישור, תשלומים ואמצעי תשלום, ישנה חשיבות גדולה. לאו דווקא בגלל ההבדל הכספי, אלא, בעיקר בשל הנוחות ומניעת תחושות קשות של "עבדו עלי" בכל מיני אלמנטים.
נגישות וזמינות
המלצה
זמינות ונגישות הן מהיתרונות הבולטים ביותר של הליך הגישור ואסור לכם לוותר עליהם. אתם חייבים לוודא שהזמן בו נערך הגישור הוא הנוח ביותר עבורכם. ללא אילוצים הנוגעים למגשרים או לצדדים שלישיים ושהמיקום בו נערך הגישור איננו גורם לכם לטרחה רבה. אין הצדקה, שתוותרו/ תתפשרו על היבטים טכניים ופרוצדוראליים בעלי השפעה אדירה על מהות והצלחת הליך הגישור. חשוב לערוך את הבירור בנוגע לנושא זה, בתחילת התהליך, על מנת למנוע עוגמת נפש בהמשך ההליך.
מגשר שהוא בעל מקצוע – עו"ד, פסיכולוג, מטפל או מאמן
המלצה
יש לעשות הפרדה מוחלטת בין המגשר בסכסוך לבין ייעוץ מקצועי נדרש. אם תרצו חוות דעת מומחה במסגרת ההליך, לכו להתייעץ עם מומחה חיצוני, שיהיה מחויב כלפיכם אישית ולא כלפיכם וכלפי הצד המסוכסך. מגשר, שתדרשו ממנו, מלבד היותו מגשר, להיות גם גורם מקצועי, לא יוכל לשמור על תפקידו נאמנה, ויהיה מחויב לנקוט עמדה לטובת אחד מן הצדדים, באופן שהצד האחר, באופן וודאי, יפסיק לראות בו גורם מקצועי ונייטראלי. אל תתבלבלו, אני לא ממליץ לכם להימנע מלבחור מגשרים שהם גם בעלי מקצוע כמו עו"ד ופסיכולוג, אלא אני ממליץ ומפציר בכם לא לראות בזה יתרון נפרד, ולייחס חשיבות לאופן הצגתו של המגשר, כמגשר שהוא גם מגשר וגם בעל מקצוע נוסף באופן שתפקידו הנוסף ישפיע וישליך לרעה על אופן ניהול הליך הגישור.
פיקוח השגחה והתייעצות
המלצה
אפשרות להתייעץ עם מקור מקצועי בכיר, מגבירה את תחושת הבטחון שלנו בהליך הגישור, ומהווה נתון נוסף בסט הקריטריונים שחשוב להכיר.
אתר אינטרנט וחומר כתוב
המלצה
אין כמו שוטטות במרחבי האינטרנט, כדי ללמוד על עולם הגישור ועל המגשרים שאתם מראיינים. עשו זאת, כנסו לאינטרנט, ראו חומר כתוב, ראו המלצות ותתרשמו מעוד היבט חשוב.
פרק 9 – יועצים נוספים במסגרת הליך הגישור
המלצה
קבלת רשימת יועצים נוספים כחלק ממסגרת הליך הגישור, איננה סוגיה של "חיים ומוות" ולא תשפיע באופן קריטי על הליך הגישור. אולם, יש בה בכדי להקל על ההליך, לחסוך זמן ולהעניק לכם נוחות נוספת, שווה שאלה.
פרק 10 – השכלה והכשרה
המלצה
מגשר מקצועי צריך לשמר את היכולות שלו. נכון שלימודים אקדמאיים ומקצועיים בתחום הגישור, תמיד מסייעים בידע מקצועי חשוב מאוד, אולם הדבר איננו יכול לעמוד בפני עצמו, כאשר אופי המגשר הינה גם מעלה חשובה. חשוב לציין כי עיקר הלמידה של המגשר נעשית על ידי "שעות הכושר" שהמגשר צובר, בדמות הכשרות והשתלמויות שוטפות והינן בעלות השפעה רבה על מקצועיותו של המגשר.
פרק 11 – מגשר "מוכר" / "מטעם….."
המלצה
מגשר שמספר לכם שהוא "מוכר" או "מטעם" גוף רשמי, אינו דובר אמת. עליכם לשקול נתון זה בכובד ראש בבחירת המגשר שלכם. כאמור, תהליך הגישור מבוסס על אמון בין המגושרים למגשר.
פרק 12 – צוות מגשרים
המלצה
במסגרת בדיקת הרקע על המגשר בדקו האם הוא חלק מצוות מקצועי והאם יש "גיבוי" מקצועי בשעת הצורך במקרים בהם המגשר זקוק לתמיכה או להחלפה.
פרק 13 – תפקיד המגשר
המלצה
אני ממליץ בחום רב, לשים לב אם אתם מזהים את אחד משלושת התכונות (יועץ/חוקר/שופט) אצל המגשרים שבחרתם. ככל ש"זכיתם" במגשר שהוא בעל אחת משלושת התכונות הללו, תבקשו בנימוס לסיים את התהליך ולעבור למגשרים אחרים. הנזק שעלול להיגרם לתהליך, הוא בדרך כלל בלתי הפיך ולכן צריכים למנוע אותו לפני שהוא מתרחש. צריך לזכור, כי המגשר הינו מומחה תהליך ולא תוכן וזה מה שגורם לו להיות טוב במה שהוא עושה.
סיכום שאלות ראיון
האם הליך הגישור מתנהל על-ידי שני מגשרים?
האם יש מגשרת ומגשר?
האם אתה כפוף לכללי אתיקה?
במידה וכן – לאיזה כללים ותחת איזה ארגון? (במידה ולא – נורה אדומה).
להסתכל באתר האינטרנט של המגשר על כתובת המשרד ולבדוק היכן נמצא המשרד (לא להסתפק רק בכתובת).
במידה ואין כתובת לשאול היכן המשרד ומדוע לא מפורטת הכתובת באתר?
האם המשרד הוא משרד גישור?
האם המחיר כולל מע"מ?
כיצד מתומחר הסכם הגישור?
אם ההסכם מתומחר לפי שעות – בקשו הערכת זמן לכתיבת ההסכם.
באיזה אמצעי תשלום ניתן לשלם?
האם המחיר כולל מגשר אחד או שני מגשרים
האם המועד לתיאום פגישות הגישור מוגבל?
האם ניתן לקיים את הליך הגישור במקום קרוב למקום מגוריי?
במידה ולא – האם אתה הוא זה שיספק לנו יועצים שונים על פי הצורך?
אם המגשר עונה שכן – יש לוודא מחירים או לחילופין האם זה כלול במחיר.
אם המגשר עונה שלא – יש לכם נקודה למחשבה.
האם יש גורם מקצועי שאתה מתייעץ איתו?
במידה וכן – מי הוא?
במידה ולא – מה קורה שנתקלים בבעיה?
האם יש לך אתר אינטרנט?
האם יש לך חומרים כתובים שניתן לעיין בהם?
האם יש לך רשימת בעלי מקצוע?
במידה ולא – מה קורה אם זקוקים לסיוע של בעל מקצוע?
האם אתה עובר הכשרות בתחום הגישור?
במידה וכן – האם מותר לשאול מה ההשתלמות האחרונה שעברת?
במידה ומישהו מספר שהוא מוכר – לבקש לקבל בכתב את ההכרה.
האם תוכל להחליט עבורנו במידה ולא נגיע להסכמה? במידה וכן הרי שמדובר במגשר הנוקט עמדה ואינני ממליץ לבחור בו.
האם תוכל לייעץ לנו מה לעשות לאחר שנציג בפניך את הסכסוך שלנו? במידה וכן, הרי שמדובר במגשר שאינו נייטראלי ואינני ממליץ לבחור בו.
טבלת השוואה בין השיטות הנפוצות לפתרון סכסוכים בין אנשים
נושא גישור בוררות הערכה מוקדמת בית משפט
האם פותר את כל הסכסוך? כן כן חלקי לא
שומר על יחסים אישיים ועסקיים כן חלקי חלקי חלקי
יותר אינטרסים של הצדדים מטופלים כן חלקי חלקי לא
משפר תקשורת / מפחית עוינות כן לא כן לא
יותר נושאי מחלוקת נפתרים כן כן כן לא
האם אתם מדברים בהליך כן כן כן לא
כניסה להליך בהסכמה בהסכמה בהסכמה כפוי
מהירות שעות בודדות שעות בודדות שעות בודדות למעלה משנה
הישארות בהסכמה כפוי בהסכמה כפוי
פרוצדורה ובירוקרטיה אין אין אין יש
יצירתיות אפשר לקבל כל החלטה אפשר לקבל כל החלטה אפשר לקבל כל החלטה אין
שפה רגילה רגילה רגילה משפטית
שליטה בתהליך בידי הצדדים בידי הבורר בידי הצדדים בידי שופט
עלויות 300-600 ₪ לשעה מכל צד 300-600 ₪ לשעה מכל צד 300-600 ₪ לשעה מכל צד עשרות אלפי ₪ לכל צד
תוצאות ההליך Win win Win – lose – Win – lose
יכולת להתבטא יש יש יש אין
סודיות סודי וחסוי חסיון חלקי סודי וחסוי אין
הוצאות ביניים אין אין אין יש
זכות ערעור אין צורך יש אין צורך יש