גירושין בהסכמה
גירושין בדרך הטובה ביותר- רעות ואורן מתכוונים להתגרש ורוצים להתגרש נכון. סיכום תוכנית המגשר של יניב שוורצמן ששודרה ב-21.3.13 ועסקה בשאלה איך להתגרש נכון ואיך אפשר לפרק את הנישואין בלי לפגוע בילדים.
למעבר למדריך המלא למתגרש החכם – לחצו כאן
רעות ואורן נשואים 7 שנים. הורים לשני ילדים בן 7 ובת 3. השנתיים האחרונות היו קשות במיוחד. בין רעות ואורן אין כמעט שיח למעט כעסים וצעקות האחד על השנייה וההיפך. לרעות קשה מאוד עם זה שלדעתה, אורן לא עוזר בבית עם הילדים והעבודה השוטפת. אורן הגיע לתהליך הגישור כדי להתגרש נכון ובקלות ובאופן הטוב ביותר ותוך כדי שיח ובמינימום פגיעה בילדים. רעות ואורן הגיעו למסקנה שהטוב ביותר להתגרש נכון זה בהליך גישור. רעות שלחה לאורן מכתב תביעה לגירושין דרך משרד עו"ד בו היא עובדת, לאחר שהומלץ לה לעשות כך. אורן כועס על כך ולא מבין מדוע במקום לדבר, רעות שלחה לו מכתב עורך דין (כתב תביעה). רעות הסבירה שמכיוון שאין ביניהם שיח, היא חשבה שלאורן יהיה את הזמן לשבת ולקרוא מכתב תביעה מעורך דין. אורן מרגיש נעלב ומופתע כאחד מכיוון שהמכתב נשלח "באמצע החיים". מכתב מעו"ד לגירושין, הדרישות לא הגיוניות מבחינתו של אורן. נושאי המכתב: משמורת על הילדים, כסף- מזונות, הדירה המשותפת- רכוש, חגים בסבב. מנקודת ראותה של רעות, הילדים יישארו אצלה, בכל סוף שבוע שני, הילדים יהיו עם אורן, חגים ברוטציה כשמתחילים עם משפחתה של רעות.
במהלך התכנית, יניב שוורצמן המגשר, קורא למאזינים להתקשר:
מאזין 1: עבר תהליך גירושין קשה לפני 10 שנים. הילדים היו בני 3 ו 6. המאזין מבקש לדבר על הילדים. הוא מזכיר שכשאין ילדים בתמונה, נפרדים כמו חברים או שלא. כשיש ילדים, לא חשוב כמה התהליך מכוער או לא, המאזין מציע שהילדים לא יהיו מעורבים בוויכוחים ו"במהלומות" שהוריהם חווים. פשוט לנטרל את הילדים מהסביבה הרועשת. הילדים מאוד חזקים. במידה ושואלים שאלות, צריך לענות להם ולא להטיח רפש על הצד השני. הילדים צריכים לדעת את האמת תוך שמירת כבוד אב ואם.
מאזין 2: המאזין פונה לרעות, לדעתו הילד זקוק להוריו. המאזין מציע לרעות להגיע לשלום בית. או לפחות להישאר בתמונה ביחד.
מאזין 3: גרוש שנה, חושב שהילד שלו נפגע כתוצאה מהגירושין. נראה לו שרעות ואורן מונחים ממקומות אחרים והם לא באמת רוצים בגירושין בלב שלם. המאזין מספר על תהליך הגירושין הכאוב שלו, וממליץ להם שלא להשתמש בילדים כבקלף כלשהו. לא להכפיש את בן הזוג מול הילדים. לעבוד עם הילדים על כבוד אב ואם. לא לקחת עצות מכל אחד. המאזין עבר גישור אצל רבנים, עו"ד, יועצים וכו' וממליץ ללכת למגשר ורצוי למגשר שיש עליו המלצות.
מאזין 4: מרגיש שלפני הגירושין הנשים "נזכרות" מה לא היה בסדר עד עכשיו. המאזין אומר שהוא עובד כ 13 שעות ביום, המאזין לא מבין איך האישה רוצה שהאב גם יפרנס וגם יעבוד כדי לשלם מזונות….
בשלב זה, יניב שוורצמן המגשר מזמין את רעות לפגישה אישית.
יניב שוורצמן המגשר, מסביר לרעות שהפגישה האישית נועדה כדי לשוחח בחופשיות ובפתיחות.
יניב המגשר, מברר עם רעות מה למעשה מטריד אותה? לדברי רעות, אורן לא מבלה מספיק עם הילדים, בסופ"ש אורן צופה בטלוויזיה, רעות טוענת שהיא בחרה באורן כאב לילדיה. מאז שהובהר להורים, שלאחד מילדיהם יש בעיה, והוא זקוק לטיפול ותמיכה, אורן לא מתפקד כאותו אב, אורן מעדיף את עבודתו ופחות את הבית. כשאורן מגיע הביתה, בשעות הערב לאחר שעות עבודה מרובות, הוא לא איתה, מנקודת ראותה. יניב המגשר, שואל את רעות מדוע לדעתה זה קורה? יניב המגשר שואל את רעות אם הקשיבה לכך שאורן אמר שהמצב השתנה. יניב המגשר, ממשיך לברר עם רעות, מהיכן מגיעות התחושות שלה. מהיכן היא מבינה שאורן אינו יציב? יניב המגשר, משקף לרעות את התחושות של אורן. יניב המגשר, ממשיך לברר עם רעות, מה לגבי החגים? יניב המגשר, בודק עם רעות, אילו לא היה קורה דבר, היכן היו בחג השנה?
בשלב זה, בני הזוג מתחלפים ביניהם ורעות מפנה את חדר הגישור לטובת אורן. יניב המגשר, מסביר לאורן שהפגישה האישית נועדה לדבר ביותר פתיחות מאשר הפגישה המשותפת. יניב המגשר פותח ב"שאלה בוטה": ו שואל את אורן האם הוא שלם עם הליך הגירושין ובגישור גירושין בהם הוא נמצא כרגע. אורן עונה בכנות שהיה מעדיף להיות כרגע במקום אחר וכי הוא נמצא בחדר הגישור מחוסר ברירה. יניב המגשר, מברר עם אורן, כיצד הוא רואה את עניין הסדרי הראייה? אורן, מעלה מספר רעיונות כיצד הוא יוכל לראות את ילדיו יותר מכפי שרעות חושבת. יניב המגשר, מבקש מאורן לפרק את כל הדברים שעולים וצפים עד לשלב זה ולהתמקד בעניין הילדים. אורן חושב שאם הילדים יישארו בחזקתה הבלעדית של רעות, יהיה לרעות נוח מבחינה כלכלית מכיוון שאורן ישלם מזונות גבוהים. אורן חושב שאילו הילדים יישארו בחזקתה של רעות, רעות תוכל לדרוש יותר כסף. אורן הוכיח את עצמו במקום העבודה והוא יכול לעבוד בגמישות המתאימה. אורן מבטיח שהוא יהפוך את העולם ככל שיידרש על מנת, שייראה את ילדיו לפחות פעמיים בשבוע. יניב המגשר, מזכיר לאורן שמכיוון שנראה שהוא "מחובר", יש חובה לעשות בוחן מציאות לגבי רצונותיו ויכולותיו של אורן. יניב המגשר, מבקש מאורן לבדוק שאכן במקום העבודה ייתנו לו את הגמישות לה הוא זקוק. יניב המגשר, מברר גם עם אורן לגבי הילדים בחגים. אורן מספר ליניב המגשר, על ביתו ועל הצורך שלו להביא את הילדים לבית הוריו לערב חג הפסח הקרב. לאורן אין בעיה שערבי החג יהיו ברוטציה. לטענתו של אורן, השנה המשפחה אמורה להתארח בבית הוריו של אורן.
יניב המגשר מזמין את בני הזוג בחזרה לחדר הגישור. יניב המגשר, מסב את תשומת לב בני הזוג, להקשיב למאזינים המדברים שלא לערב את הילדים בהליך הגירושין.
יניב המגשר, חוזר בפגישה האישית אל עניין הסדרי הראייה. יניב המגשר מבקש מכל אחד מבני הזוג שיגיד מה חשוב לו. אורן רוצה וחשוב לו להיות חלק מחיי ילדיו. אורן רוצה לגדל את הילדים. לרעות מפריע שאורן לא היה עד עכשיו. יניב המגשר, מציע כללי משחק אחרים. הכללים יהיו מעתה קדימה. אין אחורה. מה שיהיה אחורה יחסם ע"י יניב המגשר. יניב המגשר פונה לרעות ושואל אותה כיצד היא רואה את הסדרי הראייה עם הילדים? רעות מבקשת מאורן שיהיה אב לילדיו, שיהיה אב זמין. במעמד זה מתפתח דו שיח בין בני הזוג, בו אורן מבקש להיות עם ילדיו, להסיע את הילדים לביה"ס, אורן מבקש שהילדים יהיו אצלו לפחות פעמיים בשבוע ואחת לשבועיים בסופ"ש.
יניב המגשר, מסכם את הפגישה של מה שנעשה עד עתה. כל הנושאים שעליהם מדברים בתהליך הגירושין, לגבי הילדים,השיח, לדעתו של יניב המגשר, היה מאוד מעניין בעיקר השאלה איך מציגים זאת לילדים. העובדה שעושים את הליך הגירושין בגישור, מאפשרת את השיח הזה כי מדברים על איך מציגים זאת לילדים. עורכי הדין, לדברי יניב המגשר, לא מדברים על הדברים הללו. יניב המגשר, מזכיר שיש הבנה בעניין נושא האבהות.
יניב המגשר, מדגיש כי בענייני גישור גירושין, יש צורך בכמה פגישות על מנת שיהיה אפשר להגיע להסכמים בכל הדברים הנוגעים לחלוקת רכוש, מזונות, מדור,ילדים ובכל מה שיש בו צורך להגיע להסכם רגע לפני….
את סיכום הגישור העלתה על הכתב המגשרת רחל יהושע.