גם כשהפחד שולט יש מקום לתקווה / יניב שוורצמן
גם כשהפחד שולט יש מקום לתקווה – רינה היא אישה שהצליחה בחיים. היא אשת עסקים עצמאית בת 40 פלוס, שהקימה מיזם אינטרנטי בתחום הקוסמטיקה, שמצליח מאוד ומספק לה פרנסה מאוד טובה. לרינה ולבעלה ירון, איש מכירות בחברה קמעונאית, יש שלושה ילדים בני 10, 13 ו-17. כשרינה וירון התחתנו קצת אחרי שסיימו את שירותם הצבאי, הם חשבו שהאהבה שלהם תישאר לתמיד ושהם יישארו ביחד עד שיעברו לעולם שכולו טוב. מאז שנולדו הילדים, ידעה מערכת היחסים של רינה וירון הרבה עליות ומורדות. רינה היא אישה מאוד הגיונית, שקולה ומפוכחת שמצאה את עצמה המון פעמים בריבים קשים עם ירון שהוא יותר חולמני ממנה ופחות עם הרגליים על הקרקע כפי שהיא הגדירה זאת. בהתחלה הריבים היו על כל הדברים הסטנדרטיים שכולם מכירים – מי מוריד זבל, מי אוסף את הילד מהחוג, שמירת הניקיון בבית וכו'. לפני חמש שנים היה לרינה ולירון ריב גדול שהעלה את היחסים שלהם על מסלול אחר. מסלול שהיום מסתבר, שהוא הוביל אותם להתנגשות. הכל התחיל (כך רינה מספרת) כשירון רצה לנסוע לתאילנד עם חבר טוב שלו. בהתחלה היא חשבה שזה דווקא רעיון לא רע בכלל. הוא יקבל קצת חופש ושקט וגם לה יהיה קצת חופש ממנו. ככל שמועד הטיסה התקרב רינה ראתה שירון עושה המון תכניות לפעילויות שהוא והחבר יעשו כשינחתו בתאילנד. יום אחד רינה הסתכלה בדף התוכניות של ירון (שהוא השאיר גלוי על השולחן עבודה שלו) ונדהמה לגלות שכל התוכניות שלו כוללות ביקורים במועדונים ובמקומות שברור לגמרי שמי שמגיע לשם מגיע כדי להגשים פנטזיות מיניות. עד לרגע זה רינה לא חשבה על ירון כעל בעל בוגד והיא אפילו לא חשבה על כך שישנה אפשרות שהוא לא מרוצה מחיי המין שלהם. רינה החליטה שלא לשתוק ואמרה לירון את כל מה שהיא חושבת על מסע "הסקס" שלו. ירון הכחיש שמדובר על מסע חוויות מיניות והסביר שמדובר על מקומות מאוד מומלצים לפי כל מדריכי התיירים שקרא. למרות ההסברים מאז המקרה רינה הפסיקה להסתכל על ירון כבעבר וככל שעבר הזמן המתח ביניהם נהיה גדול יותר ויותר. בשלב מסוים ובעקבות אימון אישי שעברה רינה, היא הבינה שמה שמפריע לה זה לא רק החשש שירון רוצה נשים אחרות אלא התובנה, שהיא רוצה לקבל יותר מהחיים. יותר מאשר להתפשר על שגרת חיים משעממת, רינה הבינה שהיא זאת בעצם שרוצה לטוס לתאילנד עם חברים ולחוות חוויות חד פעמיות. ההבנה הזאת שהיא בעצם כעסה על ירון שניסה להגשים לדעתה את החלום שלה הובילה את רינה להבנה, שהגיעה הזמן לסיים את הנישואין.
רינה הגיעה אלי כי היא רוצה להתגרש מירון אך חוששת שבמלחמת הגירושין הוא יפעל נגדה בצורה מאוד כוחנית, שתגרום לה לאבד את הילדים ואת העסק. לפני שרינה הגיעה אליי היא הספיקה כבר להתייעץ אצל שני עורכי דין שאמרו לה שאין ברירה מלבד להתכונן למלחמה מול ירון במיוחד לאור העסק שיש לה. העצות שרינה קיבלה היו להתחיל ולאסוף מסמכים ועדויות בחשאי שיוכיחו שירון הוא אבא גרוע, שמתעלל נפשית בה ובילדים ושתשקול גם הגשת תלונה למשטרה בעניין הזה על זה שהיא מרגישה מאוימת. רינה הבינה מעורכי הדין שכל פרט עסיסי יעזור לתביעה.
כמגשר, אני יודע שאפשר לפתור את הסכסוך בזמן קצר (ממוצע תוך 10 שעות בגישור) ובמחיר כלכלי, נפשי ורגשי נמוך שלא לדבר על הילדים. לכן, הסברתי לרינה שבמלחמה קשה אין מי שלא נפגע. הבהרתי לה שלאחר שהיא תגיש את כתב התביעה, יאלץ ירון להגיש כתב הגנה ושצריך להיות לה ברור כבר עכשיו שככל שכתב התביעה יהיה יותר תוקפני, כתב ההגנה יהיה עוד יותר תוקפני. מכאן צריך להיות ברור שהתקפה חזקה בהתחלה היא דווקא האופציה הפחות טובה עבור רינה.
למזלה רינה הבינה את דבריי והסכימה איתי שהדרך הטובה ביותר לסיים את הנישואין היא לדבר עם ירון בחדר גישור ולהסביר לו שהיא רוצה להמשיך הלאה. מכאן הדרך הייתה קצרה. בהדרכתה של רותם מנהלת הגישורים, רינה הסבירה לירון שהיא רוצה לקבוע פגישה אצל מגשר מומחה כדי להבין מה הם עושים עם הנישואין שלהם. ירון הסתבר הרגיש בדיוק כמו רינה שהנישואין שלהם כבר לא עושים להם טוב ושצריך לסיים אותם. גם הוא הרגיש כמו רינה שהאמון ביניהם כבר לא מספיק ושעדיף לו כנראה לחיות במסגרת אחרת. רינה גם סיפרה לי לאחר שדיברה עם ירון, שהוא אמר לה שהוא היה בטוח שאם היא תרצה להתגרש היא תעשה זאת באמצעות עורכי דין ובצורה מכוערת, כדי לשמור על העסק והילדים ולכן הוא דווקא מאוד העריך את הבקשה שלה להליך הגישור
הליך הגישור שערכתי בין רינה וירון התנהל במשך 4 פגישות של שלוש שעות כל אחת. במפגש הראשון עסקנו בעיקר בהצפת הרגשות ושיחה על העמדות, הרצונות והמחשבות של כל אחד מבני הזוג. רינה סיפרה על התסכולים שלה וירון חשף נקודות שישבו אצלו במשך זמן רב ושרק כעת הוא הרגיש שהוא יכול להוציא. לאחר שרינה וירון סיימו לפרוק את מה שישב על כתפיהם והיה להם מאוד חשוב להגיד אחד לשנייה, עברנו לשלב השני, שלב האינטרסים. זהו השלב בו יורדים לפרטים הקטנים של כל מה שחשוב לבני הזוג שמתגרשים. מה יעשה אותם מאושרים, מה הם באמת רוצים. בשלב זה עלו על השולחן כל הנושאים המהותיים שבין רינה לירון ואשר דורשים פתרון סופי: המשמורת וההורות על הילדים, היכן יתגוררו הילדים, תשלום המזונות, חלוקת הרכוש והעסק של רינה וכו'. גם לרינה וגם לירון היו תקוות ומחשבות על איך יראה העתיד לאחר הגירושין. על כן היה לי חשוב להביא אותם להסכם שיאפשר לכל אחד מהם להגשים את החלומות שלו ולא להתפשר על כך. במהלך השיחות, מצאנו נוסחה אשר אפשרה לרינה לקבל משמורת על הילדים, תוך כדי שירון ירגיש שהוא אבא לכל דבר ועניין ושלא ירגיש שהוא לא רואה את הילדים מספיק. נוסחה מעניינת גם התקבלה בנושא המזונות וחלוקת הרכוש שאפשרו לרינה ולילדים לשמור על רמת החיים שלהם ולא אלצה את ירון, להתחייב לסכומים שהוא לא מסוגל לעמוד בהם. לאחר שפירקנו את כל המוקשים, הגענו להסכם סופי שנכתב כולו בהסכמתם המלאה ולשביעות רצונם של רינה וירון. ההסכם הועבר לבית המשפט לענייני משפחה, לקבלת חותמת על ההסכם (זה לקח בערך חצי שעה). לאחר מכן בני הזוג הלכו לרבנות על מנת ולקיים את הטקס הדתי. וזהו הם גרושים. אתם מכירים את סיפורי הזוועה על מלחמות הגירושין בבתי המשפט, רינה וירון לא נכנסו לסטטיסטיקה הזאת.
(רינה וירון הם אנשים אמיתיים אבל השמות והפרטים שלהם שונו על מנת ולשמור על דיסקרטיות ההליך מבלי לזהותם)
יניב שוורצמן הינו יו"ר לשכת המגשרים בישראל והעומד בראש פירמת הגישור המגשר.