הבן תבע את האבא
הבן שתובע את אביו על הזנחה צריך להטריד את כל ההורים שהתגרשו (פורסם במגזין הורים וילדים ב 6.5.14)
בעשור האחרון אנו רואים גידול עצום משנה לשנה בכמות המתגרשים ברחבי הארץ. על פי נתוני הנהלת בתי הדין הרבניים מדובר על עלייה של 5% עד 6% בכל שנה. רק בשנה האחרונה התגרשו בישראל 13,000 זוגות שלהם בממוצע 40,000 ילדים. בדרך כלל נהוג להתייחס לנתוני הגירושין מזווית הראייה של ההורים ופחות לשים דגש על המשמעויות לילדים. התביעה שהגיש בן להורים גרושים נגד אביו על הזנחה, צריכה להדליק את נורות האזהרה לכל ההורים שהתגרשו במאבק גירושין קשה. משמעותה של תביעה זו היא שלילדים שגדלו במשפחה מפורקת יש מה להגיד, וכשהם יגדלו הם יוכלו לגרום להוריהם לשלם על הנזקים שעשו להם.
בתביעה שהגיש הבן הוא מגלל מסכת קשה של התעללות נפשית מצד אביו. לטענתו האב התגרש מאמו לאחר שזו חזרה בתשובה כשהוא היה בן שנתיים. לאחר הגירושין, כך הוא מספר, עזב האב וניתק את הקשר עימו ועם אחיו. כשהיה הבן בן 15 הוא החל תהליך של חזרה בשאלה ויצר קשר עם אביו. האב בתחילה תמך בו אך לטענתו בשב מסוים עזב אותו ובעקבות כך הוא נאלץ לעבור ולגור ברחוב. הבן מאשים את האב בנזקים שנגרמו לו אך כל בר דעת יבין שגם לאם יש חלק בנזקים שנעשו. לא רלוונטי מי עשה מה לילד ומה חלקו באשמה של כל אחד מההורים. השאלה החשובה היא מה בהתנהלותם של ההורים, הוביל את הבן לעשות מעשה כל כך קיצוני של תביעה נגד אחד ההורים?
התשובה לשאלה פשוטה. ההורים התגרשו בצורה מלחמתית שגרמה לנזק לילדים. במקום לשבת כמו מבוגרים ולהעלות בעזרת מגשר, את כל הנושאים במחלוקת. הם בחרו להצטייד בעורכי דין כרישים וללכת ולהילחם אחד בשנייה בזירת הקרבות הקרויה גם בית המשפט. מחקרים רבים מוכיחים מעל לכל ספק שהליך גירושין קשה, גורם לנזקים חמורים לילדים. יכולת הלמידה שלהם יורדת דרסטית, יכולת המנהיגות שלהם כמעט ונעלמת, היכולת שלהם לפתח מערכות יחסים זוגיות נפגעת קשות ועל כן יש סיכוי רב שהילד שהוריו יתגרשו יתגרש גם הוא בעתיד. את כל הנזקים הללו, ההורים כנראה לא לקחו בחשבון ולכן היום הם משלמים את המחיר.
הורים שרוצים להתגרש ורוצים למנוע את הנזקים הקשים מילדיהם, צריכים לבחור להתגרש בדרך שתביא בחשבון את טובת הילד בנוסף לטובת ההורה. כאשר אני נתקל בזוגות שמעוניינים להתגרש ומגיעים אלי לגישור גירושין, אני מקפיד להבהיר להם שמלבד לשאלות הפרקטיות הבסיסיות של מי יקבל משמורת, היכן יתגוררו הילדים וחלוקת הרכוש, יש להתייחס גם לגורמים ולמצבים שעלולים לגרום לריבים וסכסוכים רגשיים קשים גם בעתיד. מה יקרה כשלאחד מבני הזוג יהיה בן זוג חדש? האם אותו בן /בת זוג חדש/ה יוכל להגיד לילדים מה לעשות? האם הוא/היא יוכל לבוא לימי הורים? אלו הן רק חלק מהשאלות הקשות שיש לעסוק בהן כשמתגרשים.
זוגות שמתגרשים ומשאירים את הפרטים הקטנים פתוחים, יכולים להיות בטוחים שבשלב מסוים בחייהם, הפרטים הקטנים יהפכו לגדולים. עד עכשיו נהוג היה לחשוב שהמקסימום שיכול לקרות, הוא עוד ריבים, צעקות ומלחמות משפטיות בין ההורים גם אחרי הגירושין. נהוג היה לחשוב שהמלחמה תיגמר כשהילדים יהיו בני 18 או כשהם ישתחררו מהצבא. היום בעקבות התביעה שהוגשה, אנו למדים שלא כך הוא הדבר. הורים שהתגרשו בגירושין קשים שפגעו בילדיהם, צריכים היום לחשוש מכך שילדיהם יבינו את הנזקים שנעשו להם, ויחליטו שלא לוותר ולהגיש תביעות נזיקין נגד הוריהם.
בין אם התובע יזכה בתביעה או לא ברור לחלוטין שהוא לא יקבל את מבוקשו. הרי מה רוצה אותו בן בסופו של דבר? הרי לא בכסף מדובר. אמנם בתביעה חייבים לכתוב סכום כספי שנתבע, אך הדבר נובע אך ורק מכך שככה עובדת המערכת המשפטית שלנו. אילו היה יכול הבן לתבוע אהבה או תמיכה מאביו, אותם הוא היה תובע. הכסף הוא לא הדבר שחשוב לו ביותר. החוסר בדמות אב בחייו היא הגורם לטענתו לנזקים שנעשו לו. לצערו הרב של הבן את מה שהוא באמת רוצה הוא לא יוכל לקבל מהשופט ויתרה מזאת עליו להבין שברגע שהוגשה התביעה, הוא איבד את הסיכוי למערכת יחסים חיובית כלשהיא עם אביו. כמובן שגם פרסום התביעה בטלוויזיה לא יועיל לו להשיג את האינטרס האמתי שלו, אך מה שנעשה כבר נעשה ועם זה הוא יצטרך להתמודד.
הסיטואציה בה ילד תובע את אחד ההורים היא איומה אבל נראה לי שאיומה הרבה יותר היא העובדה שיש עדין הורים שנלחמים מלחמה קשה שגם אם ללא כל כוונה הם פוגעים בסופו של דבר בילדים שלהם. אני מאמין שאם הם רק היו יודעים שאפשר אחרת הם היו נותנים לזה הזדמנות. אם אתם לפני הליך גירושין או בתוכו, אף פעם לא מאוחר לקבל עצה טובה שתשנה את כל התמונה.
תיצרו איתנו קשר באחת מהאפשרויות הבאות: