ההורים לא הפסיקו לריב, השופט הכריז על הילדים חוסים
מפסק דין שהתפרסם בשבוע שעבר עולה שמקרה חמור בו בני זוג שנמצאים במהלך הליך גירושין קשה, הנמשך למעלה משנה בבתי המשפט, אינם מסוגלים עוד להתנהל ביניהם מבלי לפגוע בילדיהם. בעקבות פגיעות קשות שגרמו ההורים לילדים, החליט השופט אסף זגורי מבית המשפט לענייני משפחה בנצרת, כי הילדים יוכרזו כילדים נזקקים ובכך העצם הפקיע את האחריות על הילדים מהוריהם. מדובר בצעד חריף שעלול אף לגרום להוצאת הילדים מבתיהם.
בפסק הדין כתב השופט זגורי "שמדובר בדוגמא מובהקת (ורעה) להשפעתו ההרסנית של קונפליקט הורי בעצימות גבוהה ולקשיי הורים להבחין בין טובת הילדים והצורך שלהם בקשר עם ההורה האחר…" הקשיים הנפשיים של ההורים כאשר התמודדו אחד עם השנייה, גרמו להם להתעלם מהצרכים הרגשיים של ילדיהם ובכך נוצר אצל הילדים נזק שלפי תסקיר שירותי הרווחה, הוא כנראה כבר בלתי הפיך.
בני הזוג התנהלו לאורך כל ההליך כצדדים שמנסים לנצח אחד את השני. התוצאה האיומה שהתקבלה בסופו של דבר יצרה מציאות בה שניהם הפסידו את החשוב להם מכל.
בין היתר מתאר השופט זגורי את שקרה כאשר האמא קיבלה את המשמורת המלאה על הילדים. מסתבר שלמרות שהמשמורת הייתה אצל האם, הילדים רצו לישון דווקא אצל האב. האב מצידו שנראה שדווקא רצה לחזור לחיות יחד עם האם, פעל בטקטיקה של הכל או כלום. האב הודיע שהוא מסכים שהילדים ישנו אצלו, רק אם המשמורת המלאה תעבור אליו. וכך יצא שהילדים שמבקשים לראות את אביהם, לא רואים אותו כמעט בכלל בגלל שהוא דורש לראותם יותר. ההיגיון המעוות הזה של האב והאם, הוביל את השופט לקבל את ההחלטה הקשה שבעצם מעבירה את האחריות ההורית על הילדים, לידי שירותי הרווחה.
בתגובה לפסק הדין הגיב יו"ר לשכת המגשרים יניב שוורצמן ש"חשוב שהציבור יבין שהמקרה אומנם חריג אבל משקף תהליך שכל ילד עובר בהליך גירושין שמתנהל בבית המשפט. החרפת הסכסוך הנובעת כתוצאה מהגשת כתב תביעה וכתב הגנה מוביל להקצנה בשיח בין בני הזוג ובכל המקרים גורם נזק ישיר, קשה ובלתי הפיך לילדים. גם כך הילדים חווים קשיים רבים בהליך הפרידה של ההורים. קיימים הבדלים מהותיים ביכולת הילדים להתמודד עם הקשיים כאשר ההורים נפרדים בהליך של גישור שנעשה בהסכמה. כל הורה צריך לדעת שכל נזק שנגרם בהליך המשפטי (כספים, תחושה אישית, זמן) ניתן לתיקון ושיפור למעט הנזק לילדיו, לכן גם אם יש תחושות אישיות קשות שני ההורים צריכים למלא את תפקידים ולתת הזדמנות להליך של הידברות וגישור".
הכתבה מאת פורטל הגישור הישראלי סולחה >>> לכתבות נוספות לחצו כאן