מדור ילדים
סוגיית המדור היא סוגיה מורכבת מאוד שמקשה מאוד על בני זוג בהליך הגירושין בכלל והגישור גירושין בפרט. היא מורכבת משתי סיבות עיקריות:
- עלות הדיור בישראל מאוד יקרה ורכיב זה מאוד מקשה על קביעת סכום שיהיה מוסכם על ידי שני הצדדים.
- ההלכה המשפטית בנושא המדור איננה ברורה ומשאירה שיקול דעת מאוד רחב לבית המשפט, כך שגם הכוונה איננה קיימת.
דין וסמכות – רקע ומושגים
הדין החל על זוגות שמתגרשים בגירושים – דין אישי מתוקף חוק שיפוט בתי דין רבניים.
הדין האישי – חובה של אב לדאוג לצרכים של לילדיו (יש דירוג באחריות לפי גיל הילדים) .
מקור הדין – עבד עברי, דרך ארץ, ילד קטן חלק בלתי נפרד מאמו, תקנת אושא, תקנת הרבנות הראשית.
מדור ילדים חלק מחובת האב לדאוג למחסורם (מזון דיור ביגוד חינוך).
חובת האב – חובה ישירות לילדיו. מול חובת האב יש זכותו של הילד וזו זכות שאינה מבוטלת אוטומטית עם הסכם הגירושין.
סוגי החובה המוטלים על האב – הפרדה בין חובה אבסולוטית המוטלת על האב לבין חובה מדין צדקה כאשר ההבדל כאמור הוא בגיל הילד. בחובה האבסולוטית – האב חייב לבדו בתשלום ההוצאות ללא קשר למצבו הכלכלי. חובה מדין צדקה –קיימת גם חובה על האישה בהתאם לצבם הכלכלי של בני הזוג.
יישום
הבעיה – הדין העברי יוצא מנקודת ההנחה שהגבר הוא המפרנס העיקרי ולכן מטיל על האב את החובה, אך כיום המצב שונה ושני בני הזוג מפרנסים ולפעמים האישה אף יותר מהבעל ונוצר עיוות וקיפוח הבעל.
הפתרון – בבתי הדין האב מראש מחויב בסכומים קטנים יותר של מזונות ומדור (לאו דווקא בגלל הבעיה).
בתי המשפט – נוטים לצמצם את הפרשנות של היקף המושג "צרכים הכרחיים" כך ששאר הסכום למזונות ילדים יוטל באופן מתחשב בשני בני הזוג בצורה שוויונית יותר.
לגבי חישובי הסכומים נהוג לחייב את הבעל היום בכ-1,400 ₪ למזונות ילדים לא כולל מדור וגן.
חישוב המדור לילדים מחושב בנפרד לפי הוצאות האישה למדור 30% משכר דיון לילד ראשון וכ"ו. (יש המוסיפים גם אחזקה ארנונה וכ"ו), כשהאישה לא משלמת שכר דירה אבל משלמת משכנתא- שכ"ד רעיוני. אם אין גם משכנתא נהוג בפסיקה ואף החשיבו זאת כהלכה מחייבת (ראה הסתייגות שוחט) שהאישה לא תקבל מדור לילדיה אפילו אם יש לה כסף בצד.
הפסיקה בערעור מחוזי עמ"ש (ת"א)28592-05-13 מפתיעה כהלכה מנחה ובה השופט מנמק שהדין החל הוא הדין האישי ושאין למעשה פסיקה כזו בעליון שהאישה מקבלת מדור לילדיה רק אם משלמת. נראה כיצד תשפיע פסיקה זו על ההלכה. למעשה כיום צריכים הערכאות הנמוכות לפסוק כמוה או לנמק מדוע לא.
ולכן ניתן לומר שהיום לפי פסק הדין הזה החיוב הוא עצמאי והאב צריך לשלם בכל המצבים גם כשאין הוצאות על שכ"ד או משכנתא וגם אם יש כסף לדירה ישלם מדור לילדים.
לפני פסק הדין הלכו לפי העיקרון שהאישה תקבל רק אם הוציאה בפועל הוצאות על דיור. אחרי פסק הדין צריך ללכת לפי דין אישי כלומר חיוב עצמאי של האב לצרכים הכרחיים לילדים .
דין ראוי
ככלל יש לומר שבתי המשפט נוטים לבדוק כל מקרה לגופו ומשתמשים בדרכים שונות ללכת לקראת הצד החלש אם צודק הדבר.
המלצות וועדת שיפמן – ביטול מזונות ילדים מדין אישי וחלוקה שוויונית ומתחשבת בהורים.
נראה שהמגמה להפחתת החובה האבסולוטית של צרכים הכרחיים וניסיון להכניס כמה שיותר פרמטרים לחישוב המשותף –ברוכה, שוויונית ,וצודקת לנוכח שינוי אורחות החיים ולעניות דעתי תואמת את כוונת ההלכה הדתית.
הרחבת הדיון בנוגע למצב בו לאישה יש דירה / כסף לדירה
בערעור מחוזי עמ"ש (ת"א)28592-05-13 קבע בית המשפט הנכבד שיש חובה על האב לשלם מדור גם במקרה בו אין הוצאה בפועל על דיור. בית המשפט לא קבע את הסכום ונראה כי לא הייתה כוונה לגזור גזרה שווה מבחינת גובה תשלום המדור בין אימהות שיש להן דירה לאלו שאין, אלא להגדיר עוגן אחריות בלבד.
הראיה לכך היא העובדה שבמקביל להחלטה זו יש החלטה של בית משפט העליון ע"א 5478/93 כרמי נ' כרמי בו לכל הפחות נקבע כי בית המשפט המחוזי קבע כי: "ברור הדבר כי הבעל איננו חייב לשלם היום דמי מדור (שכר דירה) עבור האישה הקטינה, כאשר היום אין להן הוצאה בגין מדורן".
לפיכך נראה כי בתי המשפט לענייני משפחה יתנו דגש על אחריות האב לתשלום מדור הילדים אולם יעשו חישוב של כלל הוצאות והכנסות המשפחה וייקחו בחשבון את העובדה שלאמא אין הוצאות מדור כחלק מהכנסתה הפנויה.
למדריך המורחב למזונות ומדור לחצו כאן
הנכם מוזמנים ליצור קשר ולהתייעץ בנוגע לגישור גירושין בכל עת 077-5151333